Отново скандални кадри от границата ни взривиха чужди медии. Мигранти са

...
Отново скандални кадри от границата ни взривиха чужди медии. Мигранти са
Коментари Харесай

Разследване: Мигранти държани незаконно на границата ни с Турция в хангар без вода, храна и WC

Отново скандални фрагменти от границата ни взривиха непознати медии.

 

Мигранти са арестувани нелегално дни наред без достъп до храна, вода и даже тоалетна на българо-турската граница. Това излиза наяве от взаимното следствие на осем медии - Lighthouse Reports, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde, Der Spiegel и  за дейностите на български граничари.

 

Агенцията за гранична и брегова защита на Европейския съюз Фронтекс ревизира данни, съгласно които българската " Гранична полиция " нелегално задържа мигранти, преди да ги върне назад на турска територия. Това е формалният отговор на Фронтекс към Свободна Европа, откакто медията е изпратила видеокадри и свидетелски разкази.

 

Според интернационално журналистическо следствие български служители на реда са стреляли и ранили 19-годишен сириец на границата при започване на октомври. От Министерството на вътрешните работи и прокуратурата обаче публично отхвърлят това. 
 
От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че е извършено вътрешно следствие, съгласно което изстрелът не е създаден от български служител на реда към мигранта, както и че групата от 65 души при започване на октомври е била нападателна, хвърляла е камъни и горящи предмети по граничарите, като чиновник на ведомството е потърпевш. 

 

Журналист от Sky News, взел участие в следствието, разгласи, че изпратената фотография от Министерство на вътрешните работи към медията на потърпевшия служител на реда е с изтрити метаданни и не може да бъде открито по кое време е снимана. 
 
Във втората част на следствието разкриват, че мигранти са държани в колиба с решетки до връщането им в Турция без достъп до процедура по интернационална протекция, като това се извършват със знанието на чиновници на Фронтекс, командировани в България.

 

" Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, само че бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да вървиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар ", споделя Накман от Афганистан.
 
Снимайки в региона на българо-турската граница, журналистическият екип открива група сирийски мигранти. Един от тях също споделя за " хангара ". " Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха. Той сподели: " Ще ви донеса от тоалетната. Вие не заслужавате да сте в тази страна ", споделя мигрантът. 

 

Сириецът разказва бараката и благодарение на Гугъл Maps публицистите се ориентират, че мястото, за което приказва мъжът, най-вероятно се намира на територията на ГПУ Средец.

 

" На входа, през който се влиза, има огромна врата. Отдясно, има огромна синьо-бяла постройка. От единия завършек на постройката се стига до клетката. Отляво има военни коли ", споделя сириецът.

 

Журналистите откриват там постройката, наричана от бежанците " клетка " и " хангар ". Вътре действително е цялостно с хора. В идващия месец проверяващият екип снима бараката общо четири пъти. Всеки път вътре има арестувани мигранти.

 

Част от видеокадрите демонстрират и чиновник с униформа на Гранична полиция, който извежда на открито хората. Журналистите съумяват да снимат на мястото включително и коли на Фронтекс.

 

В отговор до Свободна Европа от Фронтекс прецизират, че от 2021 година насам са били регистрирани " 10 съществени случая ", за които се твърди, че са станали на българо-турската граница. Един от тях е бил в региона на Средец, " само че въобще не е обвързван с изискванията на Граничния контролно-пропускателен пункт ".

 

" Всички членове на непрекъснатия корпус имат задълбочено схващане за главните права и подсигуряват тяхната отбрана във всички действия ", допълват от Агенцията, като прецизират, че " преди да бъдат ситуирани, чиновниците минават образование, както и инструктаж преди разполагане и са осведомени за задължението да рапортуват всевъзможни подозрения за нарушавания ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР